Kenmerken van hout

Hout. Als u het aan ons vraagt het mooiste bouwmateriaal wat er is. Bij NOESK werken we het liefste met de allerbeste houtsoorten uit eigen import. Zo garanderen we kwalitatieve houtsoorten uit duurzaam beheerde bossen. Hout geeft karakter en iedere houtsoort brengt zijn eigen karaktereigenschappen met zich mee. Bij ieder type project past weer een andere houtsoort. Denk aan tuinhout-projecten, waarbij het hout weersbestendig moet zijn of juist een prefab houtpakket waarbij de prijs de doorslaggevende factor is.

Jaarringen en leeftijden

Jaarringen zijn zichtbaar aan de binnenkant van een boomstam en vormen een fascinerende blik op de levensloop van een boom. Iedere ring vertegenwoordigt een groeiseizoen. Hout met duidelijke ringen laten zien dat een boom snel is gaan groeien (zachthout). Langzaam groeiende bomen, zoals tropische hardhout soorten, geven subtiele ringen weer. 

Bloedende bomen

Houtsoorten kunnen op ieder moment natuurlijke kleurstoffen lekken, een fenomeen dat bekend staat als “bloeden.” Dit komt met name voor bij tropische hardhoutsoorten. Wanneer hout deze kleurstoffen afscheidt, variërend van wit tot rood of bruin, kan het onbedoelde vlekken veroorzaken op omliggende oppervlakken. Bij Houthandel NOESK adviseren we zorgvuldig waar en hoe je dergelijke houtsoorten plaatst, rekening houdend met de mogelijke bloeding van het type hout. Ook raden we u aan om bij gebruik van verf of beits de juiste producten te kiezen die geschikt zijn voor de specifieke houtsoort. 

Harsvorming

Hars is een natuurlijke substantie geproduceerd door naaldhoutbomen en heeft zowel beschermende als esthetische functies. Voor de boom is het een schild tegen virussen en infecties. Naaldhout, zoals grenen, staat bekend om zijn hoge harsgehalte. Interessant is dat het uiterlijk van grenenhout soms groene spikkels vertoont, een reactie van het hars op impregneermiddelen tijdens het verwerkingsproces. Wij van NOESK kunnen u uiteraard voorzien van advies en tips voor het tegengaan van deze harsvorming.

Kernhout en Spinthout

Het hart van een boom, ook wel kernhout genoemd, is van nature donkerder van kleur en fungeert als kern die de boom ondersteunt. Rondom dit kernhout bevindt zich spinthout, vaak lichter van kleur, dat verantwoordelijk is voor het transport van voedingssappen. Bij constructiehout, zoals palen en balken, bestaat een groot deel uit kernhout, wat de stevigheid van het hout versterkt. Na verloop van tijd vervaagt dit verschil in kleur.

Vergrijzing van hout

Volgens ons een prachtig kenmerk van hout; vergrijzing. Het vergrijzen van hout is een natuurlijke reactie op weersinvloeden zoals UV-straling van de zon en regen. Onbehandeld hout, blootgesteld aan de elementen, ondergaat een langzaam transformatieproces waarbij het zijn oorspronkelijke kleur verliest en een grijze tint aanneemt. Wilt u dit vergrijzingsproces tegen gaan? Dan kunt u het materiaal behandelen met een beits of olie. Hierin kunnen wij u uiteraard voorzien van passend advies.

Vervorming van hout

Kromtrekken van hout komt veel voor in de industrie, zeker bij kleinere kopmaten. Het droogproces van hout kan leiden tot spanningen in de vezels, waardoor kromtrekken optreedt. Invloeden van buitenaf zoals zonlicht kunnen dit proces versnellen. Bijvoorbeeld als één kant van het hout sneller droogt dan de andere kant. We raden dan ook altijd aan om zo snel mogelijk te starten met uw constructie. 

Het selecteren van de juiste opslagruimte met voldoende ventilatie en bescherming tegen direct zonlicht, kan bijdragen aan het minimaliseren van kromtrekken. We denken graag met u mee om het kromtrekken van hout zo veel mogelijk te voorkomen. Neem daarvoor gerust contact op met de specialisten van Houthandel NOESK.